joi, 17 aprilie 2014

Noe: Un film maret si dramatic

Cred ca toti am fost nevoiti sa luam o decizie care ni se parea imposibila, insa stiam in adancul sufletului nostru ca este cea corecta, chiar daca simteam in acele momente o durere imensa. Ei bine, aceasta este tema filmului "Noe", care a reusit sa aduca pe ecrane fascinanta poveste biblica si sa o transforme intr-o drama umana.

Regizorul Darren Aronofsky si-a pus amprenta intr-un mod original asupra povestii, avand in vedere ca m-a surprins intr-un mod in care nu ma asteptam sa o faca.


Povestea incepe cu faimosul Noe (jucat impecabil de Russel Crowe) cand era inca un copil, iar tatal sau este omorat de un grup de oameni rai, care au distrus planeta prin ura si lacomie. Asistand la aceasta oribila intamplare, el se dedica unei vieti pure si sihastre, alaturi de familia sa: sotia Naameh (interpretata de Jennifer Connelly), si cei doi fii ai lor, Ham (Logan Lerman) si Shem (Douglas Booth).

Ca in orice poveste biblica, Dumnezeu i-a transmis printr-un vis lui Noe ca va veni un potop care va curata lumea de rau. Pentru a-l descifra, el merge la bunicul sau, Methuselah (Anthony Hopkins are cel mai versatil rol din film: este amuzant, fatidic si face legatura dintre forta divina si familia sa).

Astfel, Noe isi da seama ca trebuie sa construiasca o Arca uriasa, unde sa aduca cate o pereche din fiecare necuvantatoare de pe Pamant.

Insa personajul biblic trebuie sa se confrunte cu o tripla provocare: realizarea acestui proiect indraznet inainte de venirea torentilor, lupta cu oamenii decazuti in pacat care vor sa fie salvati si sa se urce pe Arca, dar si deciziile sfasietoare pe care trebuie sa le ia.

Nu va mai dezvalui din scenariu decat faptul ca Emma Watson joaca rolul unei fete sterpe, pe numa Ila, care se indragosteste de Shem.


Fiecare actor are momentul sau de stralucire

Rar se intampla ca intr-un film fiecare actor sa iasa in evidenta in cel putin o scena. In timp ce Russel Crowe te transpune direct in poveste si reuseste sa te implice in desfasurarea evenimentelor prin greutatea pe care o are pe umerii sai, iar Anthony Hopkins isi joaca excelent rolul ludic, nici ceilalti actori nu sunt neglijati.

In primul rand, Emma Watson va fi remarcata cu siguranta in "Noe". Se vede pasiunea cu care si-a intrat in rol, forta cu care lupta pentru ceea ce crede si pentru familia sa. Da, este o stea in devenire!

Pe de alta parte, dl Crowe face o echipa foarte buna cu Jennifer Connelly, care intruchipeaza sotia ce isi urmeaza sotul oriunde. Pana intr-un moment in care se dezlantuie, iar instinctul maternal o face sa isi infrunte partenerul de viata si de aventuri intr-un mod in care te-ar putea sa te faca sa plangi.



Cei doi baieti, Ham si Shem, reprezinta caractere opuse, iar acest lucru adauga diversitate filmului. Fiecare isi urmeaza firul vietii si sunt pusi in fata unor decizii mult prea grele pentru varsta lor, insa ei reusesc sa treaca testele cu brio.

Poate cel mai colorat personaj este Tubal-cain (Ray Winstone), regele acelor teritorii, care intruchipeaza esenta raului: e viclean, malitios si seamana cu sarpele care i-a dat Evei marul interzis in Gradina Raiului.


Concluzie

Am vorbit cu multi prieteni despre acest film. Concluzia la care am ajuns este ca regizorul a luat cele mai bune decizii:

- nu a schimbat firul povestii biblice, pentru ca altfel risca sa nu mai fie veridica.
- a adaugat personaje noi, pentru a arata lumea cruda, rea si desfranata, ce merita sa fie luata de ape.
- efectele 3D au fost multe si spectaculoase.
- actiunea are in prim-plan doua drame: drama divina (potopul, eliminarea omenirii etc.) si cea umana, in care fiecare personaj se confrunta cu demonii proprii, iar interactiunea celor doua drame are consecinte devastatoare, atat in exterior, cat si in interior.
- eu am trait acest film la intensitate maxima pentru ca m-am pus in pielea fiecarui personaj si am realizat ca viziunea regizorului este una chiar veridica: aceste lucruri s-ar fi putut intampla in realitate, nu e nimic tras de par!


"Noe" este un film bun, poate chiar monumental, asa ca vi-l recomand! Ati mers la cinema sa-l vedeti? Cum vi s-a parut?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu